söndag 31 januari 2010

Kytäjä-Jukolan maastoanalyysi

Olen vetänyt muutamaan otteeseen suunnistussimulaattorilla Usmin ja Kytäjän kartoilla sekä valmiita että itse piirtämiä ratoja läpi. Tiukkoja maastoja molemmat. Oikeassa elämässä tuolla Hyvinkään seudulla näiden kahden maaston väliin jää Kytäjä-Jukolan 2010 maasto.

Jukolan kisasivuilta (http://www.jukola2010.net/) löytyy kisamaastosta kartta vuodelta 1946, ja se näyttää tältä:




















Kansalaisen Karttapaikasta (http://kansalaisen.karttapaikka.fi/) maastoa voi tarkkailla vielä peruskarttanäkymänä. Eli kannattaa mennä sinne. Kytäjän simulaattoriversiota vääntäessä mieleeni tuli, että olen muistaakseni joskus juossut jonkun kisan Hyvinkäällä. Jätin haahuiluni virtuaalimetsässä kesken ja aloin penkoa kartta-arkistoani. Sieltä se löytyi: SM-testi 2 juostiin elokuun viidentenä vuonna 1995 samaisella kartalla, josta osa löytyy Kytäjän simulaattoriversiosta. Samainen maasto toimi myös vuoden 1981 Jukola-maastona (vuoden 1981 kartat löytyvät myös osoitteesta http://www.jukola2010.net/). Vuoden 2010 Jukola-maasto löytyy siis tämän maaston itäpuolelta, järven toiselta puolelta.

Ja mitä tuosta nyt sitten sanoisi. Ensinnäkin en malta olla hehkuttamatta vanhan liiton ratoja. 15 tonnin kartalla kierrettiin selväpiirteinen rata, jossa melkein joka välille piti tehdä kunnon suunnitelma, ja sillä oli oikeasti perkeleellinen merkitys millaista suunnitelmaa lähdit toteuttamaan. Lisäksi rastivälit olivat kunnollisen pituisia, ja joka rastille piti suunnitella myös rastinotto. Emittien ja kymppitonnin karttojen myötä homma on mennyt siihen, että näperretään ja pyöritään pienessä tilassa sikin sokin kaikenmaailman perhosia ja heinäsirkkoja tai muuten vaan lyhyitä välejä ja haetaan 8 kilsan radalla 30 rastia. Nykyajan meininki on pelkkää rastinottoa ja toteutus tehdään 90 prosenttisesti suoralla reitinvalinnalla. Samaan aikaan päävalmentaja vaatii ratojen helpottamista ja lisää juoksuvauhtia. Meillä on jo lajeja, kuten maasto- ja ratajuoksu... tai RR-radat. Parempi olisikin kenties vaihtaa lajia kuin raiskata lisää hienoa ja perinteikästä suunnistusurheilua.

Se vanhan miehen tilityksestä. Omat muistikuvani tuosta vuoden 1995 radasta ja maastosta ovat hirveät. Vaikka rastit ovatkin löytyneet melko tyylikkäästi, niin en muista yhtä vaativampaa maastoa kuin tämä. Pysähtymisiä en ole karttaa piirtänyt, mutta niitä oli kymmenittäin. Korkeuseroja on paljon ja mäkien välissä yleensä soistuvia notkoja. Polkuja ei oikeastaan ole ja maastopohja oli muutenkin hidaskulkuinen. Myöskään mitään selväpiirteisiä "kirkontorneja" ennen rastia ei ole. Näitä "kirkontorneja" olen karttaan piirtänyt ennen 4., 5. ja 6. rastia, ja kuten huomataan, nekin ovat luonteeltaan sellaisia pisteitä, joihin ei sattumalta osu.

Ensimmäinen päätelmä on siis se, että pitää suunnistaa todella tarkasti koko ajan. Jos eksyy hajonnalle, niin pihalla olet. Jos juoksentelee muiden perässä, vielä todennäköisempää on se, että et löydä edes hajonnalle. Erityisesti sijoilla 300+ pystyy todennäköidsesti huomattavasti parantamaan asemia, jos koko ajan tietää missä liikutaan. Massapummauksia, jossa sata ukkoa pyörii väärässä mäessä tulee takuuvarmasti.

Toinen muistikuva on se, että hyydyin tuolla pitkällä välillä pahasti. Ja loppu olikin sellaista hölköttelyä ja korkeuskäyrät ylitettiin kävelten. Toinen päätelmä onkin se, että kunnossa pitää olla. Maastopohja on raskas. Lisäksi Jukolassa vedetään yleensä enemmän tai vähemmän suoraan, oli se järkevää tai ei. Tästä johtuen turhia nousuja tulee varmasti, joka ottaa fysiikan päälle. Tässä mielessä maasto muistuttaakin melko paljon Salo-Jukolan maastoa, jossain määrin myös vuoden 1885 Jukola-maastoa Sipoossa, vai oliko se 110 vuotta myöhemmin. "Omalla suunnistuksella" todennäköisesti pystyisi kiertämään turhia nousuja, mutta kuka kiertää jos letka edessä vetää suoraan? Tietysti ratamestarin vittumaisuusasteesta riippuu myös paljon, tuleeko nousuja vai ei. Jos rastit ovat aina mäen päällä kuten Salossa, niin siinä sitten könytään nelivetoa mäkiä ylös.

Se on ainakin varmaa, että samanlaista maastojuoksujukolaa ei tule, kuten Mikkelissä. Se on onneksi suunnistuksen voitto se.

tisdag 19 januari 2010

Jallun Petteri Suhvonen on iloinen Jukolan tasosta ja monipuolisuudesta, mutta uhkakuvaakin löytyy

Petteri, Jukolaa on suunnistettu jo vuodesta 1949 asti. Mitä ajatuksia sinulla on Jukolasta noin yleisemmin?

Mielestäni voi todeta karkeasti ylisummaan, että Jukola on tuotteena kunnossa. Viestissä käy lamasta huolimatta hyvin suunnistajia, kisa on tasainen ja joukkueet suunnistavat erilaisilla, mielenkiintoisilla pelikirjoilla.

Mikä puhuu kisan tasaisuuden puolesta?

Jos unohdetaan KR tai Kristiansand luvuista, niin viestin kolmosen ja kymmenennen joukkueen ero on ainoastaan 20 minuuttia. Lisäksi tuloksista löytyy sellainen vahva keskiryhmä, joka taistelee kiivaasti 50 sakkiin. Muutamalla tykkijuoksulla moni joukkue nousee kuuden armoitetun sakkiin, ja puolestaan pari pummia suistaa keskikastin joukkueen sadan joukkoon. Tämä kisan tasaisuus on suhteellisen uusi ja tervetullut, parin vuoden mittainen ilmiö Jukolassa.

Hieman yllättäen kiität joukkueita pelikirjoista, miksi?

Puhun Jukolan vinkkelistä. On kisan kannalta mielenkiintoista, että kehissä on erilaisia suunnistustapoja. Eri keskustelu on sen sijaan se, että Jukolan vaihtelevat pelikirjat eivät välttämättä tue suomalaisen suunnistuksen menestystä isossa kuvassa. Jukola kielii siitä, ettei meillä ole kunnolla yhteistä suomalaista suunnistuksellista identiteettiä.

Voidaanko puhua suunnistuksellisesta identiteettikriisistä?

Kyllä voidaan. Valmentajat eivät ole kyenneet ratkaisemaan yhtenäisellä tavalla sitä yhtälöä, jossa tarkastellaan juoksuharjoittelun määrää ylöspäin tilan voittamisen ja suunnistustaidon suhdetta. Ja alleviivaan kuitenkin sitä, että tämä identiteettikriisi koskettelee laajoissa silmäaloissa suomalaisen suunnistustavan suhdetta lajin kansainvälisen evoluution kärkeen eikä niinkään Jukolaa. Evoluutiossa juoksuvoiman ja suunnistustaidon suhde näytetään ratkaistavan eri tavalla kuin valtaosa Jukola-joukkueista tekee. Se, mikä on hyvää Jukolalle – eli suunnistustapojen kirjavuus -, ei ole hyväksi kansainvälisen kilpailutilanteen ratkaisemiselle.

Mikä on Jukolan suurin uhkakuva?

Kyllä se on edelleen se sama eli suunnistajien takamusleveyden suuruusluokka. Edelleen olisi nostettava keskusteluun painokatot ja painolattiat. On kummallista, että tärkeä rakenteellinen keskustelu kimpoilee. Aivan kuin oleelliset kysymykset olisivat vain päiväperhosia, jotka hetkellisesti aktualisoituvat ja miltei saman tien hiipuvat.


Ja on sitä analysoitu muitakin lajeja:
http://www.urheilulehti.fi/jaakiekko/sm-liiga/sihvonen-sm-liigatuote-kunnossa

söndag 10 januari 2010

Harjoittelun uudet suuntaviivat

Käväisin hiihtolenkillä ja mietin matkalla, miten sitä oikein treenaisi, notta olis hirveässä tikissä vappuna. Sitten kaivelin vanhoja ohjelmia ja aika tarkalleen hyvältä kuulostava rytmityshän sieltä löytyi.

Tammikuu

Männävuosina olen ihan riittävästi aloittanut kovia harjoitusjaksoja, jotka ovat loppuneet 2 viikon - 2 kuukauden jälkeen siihen, että ukko on täysin hajalla. Tästä oppineena tammikuu vedetään rauhallisesti ja jokainen treeni palautuneena edellisestä. Tarkoittaa sellaista 4-5 treenin viikkotahtia, lajeina hiihto, juoksu ja kuntopiireily.

Helmikuu

Määrää pari astetta enemmän kuin tammikuussa. Ohjelmaan otetaan mukaan myös suunnistus kerran viikossa Turun seudun talvirasteilla.

Maaliskuu

Transitiokuukausi. Määrät samalla tasolla kuin helmikuussa. Ja edelleen kestävyyspuolen reenejä. Koululaisten hiihtolomien jälkeen olisi hyvä lähteä viikoksi pohjoiseen vetämään viimeiset hiihtolenkit. Tuon viikon kun saisi kuun puolivälille, niin sen jälkeen harjoittelu etelän lumettomilla metsäpoluilla voisi alkaa. Toisin sanoen, tieltä ja ladulta metsään on kuukauden teema.

Huhtikuu

Ensimmäinen kisastartti heti kuun alkuun Karjaalla. Ja toinen näyttö voisi olla Kevätyössä, joka taidetaan muuten suunnistaa mulle melko tutussa maastossa. Reenien osalta loppuu tasavauhtiset homostelut. Ruuvia pitää siis kiertää kireämmälle. Harjoituksista 80 prossaa tapahtuu nastarit jalassa.

lördag 2 januari 2010

Kilpailukalenteri 2010

27.2. Finlandia-hiihto (Lahti)

19.-20.3. Sosiologipäivät (Jyväskylä)

3.4. Billnäsin keskimatka (Raasepori)

10.4. Kevätyönviesti (Nousiainen)

1.-2.5. 10-mila (Finspång)

19.-20.6. Jukolan viesti (Kytäjä)

4.-10.7. Kainuun rastiviikko (Puolanka)

11.-17.7. ISA's World Congress of Sociology (Göteborg)

2.-4.9. ESPAnet Conference (Budapest)

25.9. Lidingöloppet (Tukholma)

29.9.-1.10. ISSA's International Policy and Research Conference on Social Security (Luxemburg)

Lisää leveyttä ja massaa Vetelinjoelle

Vuosi 2010 ei ehtinyt vanheta vuorokauttakaan kun jo pitkään spekuloitu seurasiirto sai vahvistuksen. Virtuaalisuunnistaja Mickis, onnittelut sopimuksesta.
- Kiitos kiitos. Tää nyt ei varsinainen seurasiirto ollut, koska en virallisesti ole missään seurassa ollut, eli vapaana agenttina sain markkinoilla toimia.

Niin joo, miten ihmeessä Varsinais-Suomesta siirrytään Veteliin?
- No, onhan tuonne lakeuksien tuntumaan lähtenyt kaikenmaailman australialaiset Troy de Haasit ja David Brickhill-Jonesit. Nekin molemmat Turun kautta. Mutta sanotaan näin, että Veteli on ollut syksyn 2009 kuumin paikkakunta, on ollut poikakuoroja ja Räyringin yksinhuoltaisiä. Tuollainen tv-näkyvyys alkaa kiinnostaa kaikenmaailman hännystelijöitä, kuten minua.

Miten kaikki sitten käytännössä eteni?
- No, 10-milan juoksin samaisessa tiimissä yhden kisan sopparilla ja kun sitten annoin Markukselle VetU:n paidan kisan jälkeen, olin aika varma, että palveluksiani ei enää kaivata. Syksyn mittaan sitten tuli paljastettua, että haen seuraa. Loppupeleissä pohdin kasvattajaseurani ja MS Parman välillä. Ilmeisesti julkisuuden sokaisemina veteliläiset sitten päätyivät, että minullekin olisi seurassa joku rooli.

10-mila näyttöjekö pohjalta sulle sopimusta tarjottiini?
- Ei ihan. Tukholman tunnelbanassa vedin letkan rautatieasemalta Medborgarplatsenille ja olenhan mä tietysti tällä hetkellä virtuaalisuunnistuksessa VetU:n rankikärki. Olen myös lukenut Antti Tuurin teoksen Elosta ja maailmasta. Esko Ahon tie Peltolan tuvasta suuriin saleihin.

Onko virtuaalisuunnistus sitten se sun rooli uudessa seurassa?
- Eiköhän ne suurimmat menestyspaineet sillä saralla ole. VetU:ssa on vankat perinteet niin hiihtosuunnistuksessa kuin siinä oikeassa suunnistuksessa. Hisuttelu kun ei varsinaisesti mitään suunnistustaitoa vaadi, niin mun rekrytointi on tässä mielessä ihan ymmärrettävää. Kyl tää on nähty jo tämän kauden virtuaalikisoissa, jossa hisuttelijoiden MM-mitalistit haahuilevat miten sattuu.

Entä virtuaalimaailman ulkopuolella?
- No sellaista on puhuttu, että leireillä suunnittelisin ratoja ja veisin rasteja mettään, tekisin superfoodia, ja kuivattelisin ukkojen craftin alusasuja.
- Ja lyhyeksi mieheksi tarjoan yllättävän paljon leveyttä ja massaa, jota tuollaisesta laiheliineista koostuvasta tiimistä puuttuu.

No, miltä kokeneesta konkarista uusi seura näyttää?
- Helvetin kovalta. 10-milareissulla sain osallistua palaveriin, jossa ukot sopivat keskenään kovasta satsauksesta suunnistuksen eteen ja kun siihen vielä lisätään uudet hankinnat niin Jukon ykkösjoukkue on todella vahva.

Mitkä on omat tavoitteesi tulevalle kaudelle?
- Eiköhän tässä nyt viesteihin satsata niin että Jukon 2. joukkueessa pystyis vetämään pitkästä aikaa hyvän viestisuorituksen. Ja 10-mila paikasta tietysti taistellaan. Henkilökohtaisia kisoja olen viimeksi juossut silloin kun oli pihtileimasimet, joten ehkä sitä keväällä heti Karjaalla voisi kokeilla miten homma toimii emitillä.

Tuleeko harjoitteluun jotain muutoksia uuden tilanteen myötä?
- Tulee. Siihen palaan myöhemmin.